Thursday, March 17, 2011

segala kasut-kasut..kena letak laa di tangga..pakatlah kena ingat pakatlah kena jaga...



gua print screen menda alah nih..
tanpa kebenaran tuan dia..
apa adahal?
gua malas nak diskas pasai dia mau pakai tudung ka dak..
dia suka tunjuk bontot or tak..
wat menda?bukan gua buleh spank pun..

cuma bila gua tengok budak2 baru nak up cam budak nih..
gua rasa..WTF?takkan sebodoh tu generasi yang dilahirkan sekarang yang diterima masuk sambung belajar?
bukanla gua kata budak poli..tapi..maksud gua,camna tahap penapisan budak lani nak sambung belajar?
apa main sebat ja ka?
mengaji sampai 11 tahun..eja FED UP pun tak betoi..apatah lagi kalau gua suh eja WADEFAK?

ok..orang akan cakap..
muda lagi..nanti2 dia belajar la tuh..
WTF?
gua masa darjah 6 pun dah reti eja FED UP tau..apatah lagi perkataan sasquatch..menda simple ja kot..

gua bukan apa..
gua sedih laa gak...budak ni terang-terang ngaku bangsa melayu bergama islam..
tp..kalau ni la tahap kualiti yang buleh diketengahkan untuk sambung belajaq kat mana-mana IPTA pun..
memang jahanam la..
come on laa..lu ada banyak menda lagi nak harung..camna lu nak lepas kalau perkataan 5 huruf pun tak reti eja?
sebab tu gua malas nak amik isu pasai dia nak katup aurat ka dak..sebab konpem tahap pemikiran dia tak leh capai tahap tu..
umuq ja tua..
dada ja ada isi..
otak kosong...zombie kampung pisang pun tak mau makan dia ni...

apa masalah ngan budak2 sekolah lani haa?
gua walaupun baru ja seploh tahun tinggal seluaq ijau..
tapi gua tengok la ni banyak sangat beza..
budak2 lani tak leh touch..cam gua dulu..
mustahil kalau cikgu tak touch..tak lengkap zaman persekolahan gua..
kalau cikgu tak touch dulu..gua rasa gua sama bingai ngan budak ni..
eh dak..silap2! dia still lebih bingai dari gua..apa adahal?

sama la cam lani pun..
bukan la gua nak bagitau gua bagus or hebat..
gua pun kaki kencing gak masa undergrad dulu..
gua pun tuang kelas gak masa undergrad dulu..
gua konpem lari dari presentation masa undergrad dulu..
tapi..gua still belajar sendiri..gua still guna otak gua..gua senantiasa biaq otak gua ni bergerak cerdas..
walaupun gua grad ngan pointer tak se gah mana..tapi..gua sendiri nampak..gua sendiri belajaq..
sistem pembelajaran kita lani pun..even kt IPTA pun..masih mengamalkan suap kaki ke mulut..
semua nak kena suap..apa manja sangat?panandang mau?

sebab tu..kalau semua pakat nak kena sumbat masuk mulut..sama la cam budak kat atas ni..
jadi lembam..pastu nak nampak urban cakap english..padahal beterabuq..
kalah taik kambing kat kampung chain, lenggong...
apa adahal?

sama la cam situasi lani..
gua banyak deal gak ngan student praktikal..
kalau gua bosan..lama la gua interview..
gua memang bengap la kalau bab clinical..yaa..gua mengaku...klu bagi seketul mata manusia kat gua..gua cuma tau itu seketul mata dan taik mata sahaja..kornea pun gua tatau hat mana..
tapi..kalau budak belajaq pasai mata..dan bercita2 nak jadi optometrist tersohgor di Dhaka satu ari nanti..takkan gua tanya pun lu gagap..apa adahal?lu bukan datang mintak reja pun..gua juz nak ilmu jaa...cet..apa..subjek2 camtu pun lu main hafal ka?

seriusli..budak2 yang gua jumpa ni..kebanyakkan tak tau apa depa belajaq.nak degree semata-mata..pastu..yang depa tau..nak bertekak pasai diameter jubur saiful bahari..
kamon laa...banyak menda lagi lu buleh buat laa..sampai masa lu pikiaq la pasai jubur saiful tu..
paham?

gua rasa sebab ni la kot gua tak leh jadi cikgu..gua tak sabar..
gua takut first week lapor diri..
gua dah calarkan reta bapak student..
tak pun reta pengetua.tak pun pengarah JPN..gua tak sabar...
gua ringan tangan tapi tulang gua berat..

kadang-kadang..gua rasa salah lecturer gak kot..
kalau asyik dok guna powerpoint ja bagi student baca..tu bukan lecture..
tu kelas menaylin nota..wadefak?kelas camni yang gua selalu ilang dulu..
gua suka kelas yang lecturernya datang berlenggang bawak tas tangan jaa..
dia cuma tulis topik ja kat whiteboard dan beliau boleh melalut selama 2 jam..seriusli..gua takkan miss kelas ni walupun dia buat kelas pada pagi ahad yang sedang ujan..
camna pun gua tetap pi..sebab otak gua konpem bergerak ngan cerdas..
apa adahal?

btw..
back to print screen..
gua cuma nak cakap gua budak kampung...tapi gua reti ja eja FED UP dengan betui..
hahahahahahahaha...

3 comments:

Pian said...

Setuju dengan anda!

pali said...

pelik budak2 lani...rs nk hawing jaa...

Si teNang said...

ape url blog nih? nak gak baca entri sbenar or entri2 laen..huhu