Monday, September 20, 2010

permainan kampung

masa zaman bdn bersaiz mini dulu sampaila ke umuq awai skolah menengah,tanyala bdk2 kampung and bandaraya kt mn2 pun..konpem depa pnh main punya aci ligan (klu tempat2 yg ada bas mini akan sebut main kejar-kejar..giler sopistiketed...panjang weh!!!!sebut ja pn dh letih..belum main lagik!!),toi besa n toi tiger aka galah panjang n galah panjang rimau..ehek..tuju tin..tuju botoi n tuju kasut...hatta klu ada nampak api terbang waktu malam akan di jerit..'TUJU TUJU!!!!'..ok..hat last tu off topik.betapa bermaknanya perkataan tuju tu dalam kamus dewan bdk2 yg membesaq zaman tu espeseli depa2 di bandaraya.

tp..dalam byk2 permainan tuju ni..tuju kasut la paling senang nk main..di mana shj,x kira masa...cuma kt skolah ja xleh nk main..sbb..alatan terpenting iaitu selipar tidak kedapatan.w'pn namanya tuju kasut..tp..elemen yg penting adalah selipar dan pemain. lgpn..xsdp la nk sebut...tuju selipar..bapak kampung..pali dan kawan2 idup kt bandaraya bhai..bahasa kena standad!!permainan ni feymes sebelum permainan tuju anjing diaktifkan oleh kadiaq and ijai and botak. bg pali,depa ni la punca permainan tuju kasut ilang di pemikiran depa.

tahun 1997..time ni petang2 jrg sgt nk main..jgn kata nk main apa2 jnis sukan,main mata pn dak..bln posa beb..

'p bazar lg baguih laa'

tu ayat yg pali semedang dengaq dari mulut pian tiap kali pali ajak lepak ban petang2 time bln posa...padahal pali tau dah..bkn ada pa sgt pn pian beria nk p bazar..usha buah ati dia la...sapa lg kalu bkn nur zakiah bt ahmad tajuddin..fedap btoi pali.dlm dk bercinta tu xpnh lak dia p deting...haish..pelik btoi cinta agung depa..

tp bila time mlm..apa lg depa buleh wat..pali of kos dk tggu moreh sbb dia dh abeh wt doploh kt surau balai polis yg kelajuan solat terawihnya...doploh rakaat di surau..br 8 rakaat di masjid jamek bagan serai.dengan itu..2 kali moreh pali buleh redah...hat len pali tatau la depa wt doploh ka lapan ka...yg pasti..bila pali p ja rendezvous point...konpem ada dh kutu2 dk cangak kt situ...*bila la depa ni nk semayang terawih cukup doploh*

owh..lupa lak..masa ni..masjid lama dh dirobohkan..maka masjid sementara diganti di dewan serbaguna port bdk2 mkn tembikai busuk*wahaha*

manakala di sebelah dewan serbaguna..baru ja dinaikkan sebuah bangunan yg masa tuh xtau apa tujuan..tp..lani menempatkan library n gimnasium..besala..bandaraya..and dalam bangunan tu ada seketoi dewan yg siap ngn pentas cm kt sekolah rendah kebangsaan bagan serai..siap ngn aircond...cuma penari2 tiang ja xdk dlm tu...ya la..tu bkn kelab mlm..haish!!!

nk dirahsiakan cerita,beberapa remaja telah berjaya menjumpai jalan masuk ke dalam dewan tuh.gila sedap siap pakai aircond lg dk dlm dewan sambil dk sap kok dunhill..(konpem.dunhill murah lg time nih)port mmg clear tuh..bkn stakat nk isap rokok..lebih pada tu pn buleh.

mula2 dk dlm tu syok la..aircond kot,bkn kipas upih pinang..tp.lama2 dk bersembang dalam tu..bdk2 ni mula x senang duduk..depa x tahan sejuk..depa kan aktif..lg aktif dr active 5 ataupun active 10.

sementara menunggu diri menjadi kejang kesejukan,tiba2 ada satu sora mencadangkan..

'tuju kasut jom?'cadang kadiaq.

'kt mn?'ahli lain membalas.

'sini la..kita x pyh bukak lampu..ni buleh ja nk main...lampu EXIT kt pintu tu ada..'

'cukup ka org nk main?'tanya pian pulak.

'sat2..aku p panggil depa lain kt luaq..'kata mat kerang sambil dk sengih..sebab tu nama dia mat kerang..dk sengih cm kerang busuk.

'weh..jgn ajak ramai sgt,ni kawasan kita..aku dh tanda kawasan tadi...'sound kadiaq ngn yakin.

semua terdiam terpana..risau kot2 kadiaq tanda kawasan btoi2..bkn buleh pakai sgt pala otak kadiaq time tu.

xlama pastu mat kerang pn masuk ngn beberapa manusia yg masih berhingus sbb x isap rokok lg..*wahahaha*

maka...

bermulala permainan tuju kasut dalam 'stadium tertutup' tu..tp..deras mana pn depa lari,tangkas mn pn depa melompat..laju mana pn tempo permaianan tuju kasut tu..sekoq pn x berpeluh..hatta berpeluh ketiak..sbb main dalam aircond bhai..sejuk bhai..

cuma permainan dalam dewan tu x lama laa..sbb ada kutu mn ntah kantoi masuk dalam tu..lgsg tempat tu dikunci sekeras2nya oleh pihak berwajib..mmg xdan depa nk rasa berpeluh main tuju kasut waktu mlm...tp..feel dan keriuhan tu tetap ada...dewan tertutup kot..

4 comments:

wAwA^cHan said...

cinta agung xperlu deting ek?
patut la.. ;p

pali said...

aaa..cinta agung deting pas kawen..puas2...br btoi2 agung..phm tu wawa?

wAwA^cHan said...

oo..paham,paham..
abes kalo ade terdeting sebelom kawen pnggil cinta ape mr. pali?

pali said...

terdeting tuh memaksud x sengaja...jd..x agungla cinta itu...