Tuesday, April 21, 2009

wonder why.....

ingt nk post mnda ni smlm...tp..aku trlupa sbb byk sgt reja ad-hoc n meeting minggu ni...masak gk aku...so,sambil2 aku mereleasekn otak nih...trus ja la aku bantai tulis..

smlm lunch time,aku g la mkn,trserempak ngn staff aku depa ajak join mkn kt 1 kdai ni,sampai2 ja,meja pnuh..tp,luckily,there was a friend of my staff at a table,so,ble la tumpang labuh sauh kt situ,ngn perut yg berkeroncong,aku pn tnpa buang masa,aku trus la amik lauk,ns,singgang ikan kayu n telur goreng.lpaq pnya pasal,aku pn melahap la,sdap lak lauk singgang tuh,bkn aku x pnh rs,tp,yg aku mkn ni mmg sdap,tp..aku pn x pasti whether yg aku mkn tuh singgang ke apa ke,utk mndapatkan kepastian..aku tanya la staff aku,yesss!!!!!u r damn rite,this 1 is singgang.huh!!!terer btoi aku bab brg mkn ni,tp,pas aku tnya tuh,mamat yg kwn staff aku tuh gelak,sbb staff aku sbut singgang instead of normal dialect yg dgnakan.aku x ksh sgt pn,n staff aku xplain la kata aku ni org perak,dats y sbut singgang..yg aku ada terasa sikit tuh,sambil dia dk isap suraya merah,dia ckp..dk sini kna ckp belah sini la..hak tuih!!!!aku trus ludah...tp dlm ati la...hahahaha....agak berdesing la telinga aku...aku tatau la y aku cpt pns sikit bab nih,maybe sbb my past memori kot,seems dat i'm not living in Malaysia...hahahaha..siyes..mmg aku rs cmtu..sori..bkn maksud aku nk kutuk mn2 pihak,even aku bangga ngn dialek utara yg aku mahir sejak kecik,tp,aku x rs klu org yg x reti ckp utara perlu tau ckp dialek utara once dia jejak kki kt area utara,juz it's gonna give some kind of advantages..that's all..aku ngaku,mmg aku sendri pn pyh nk ubah dialek aku nih...6 thn aku dk kl pn,aku ckp kl pn..sllunya meraban ja..hahahaha...dgn erti kata lain,lidah aku agak keras,tp,memandangkan aku dk tmpat br ni..aku kna tererkn aku pnya ckp kl,xkn aku nk bantai ckp utara gk,konfirm jd ayam vs itik serati..aku bkn x phm depa ckp,at least aku phm,juz aku x reti nk bls dlm dialek hgpa ja,bg aku,yg tu xdk mslah,jji ada lg 2 ways communication...who cares????tp,xsemestinya,klu kita p tempat org,kita wajib ckp dialek depa,cm aku,aku mmg perlu phm dialek blah cni n belajar la sikit2..tp,bila aku try nk ckp,dikata lain plak bunyinya,digelak plak..WTF????tp,klu x reti,cm diwajibkan lak...bla nk ckp,digelak lak...WTF?????(mencarut mmg aku terer)
aku ada p la tempat2 seminar apa,kwn kau tuh org sarawak,siap kwin org 'tempatan'...so,dia mmg terer dh la ckp belah sini,n,bila org tau dia org sarawak,sonot diorg...bkn main,cm nk wt funfair je cz org 'luar' ble ckp dialek depa..siap aku tdgr yg depa ni kutuk kwn depa yg asal dr tempat tuh,tp,dk luar ckp kl...cet!!!!!!jibam ah...oooo..part hgpa klu p tempat org kna menten identity,klu org msuk tempat hgpa,kn jdik cm hgpa gk?jahanam suma sx..kimak ar,klu org cmni, hgpa nk bngga ngn dialek hgpa,aku pn ada dialek aku sendri yg aku bangga,juz aku x fanatik cm hgpa,ingt sikit,hormat org,xkira la org mn pn,sbb kita sama2 manusia,klu kita hormat org,org akn hormat kita,klu x,sori la..umur lanjut otak ltak kt lubang kentut..pahal????
sorila..klu ada sapa yg 'phm n terasa' ngn apa yg aku tulis ni,bkn aku nk wujudkan apa2 sentimen yg berbentuk kenegerian,juz aku nk express apa yg aku rs,sbb,aku pnh 'dibuang' hanya kerana aku 'org luar'...xpala,mendadh lpas,tp..bila aku sampai sini as an officer,ada lak yg suh2 aku cr org sini,heh...sorila...gua 'org luar'...lgpn..aku ada byk menda aku nk setel..aku dtg sini bkn nk cr jodoh,sbb aku tau n yakin..jodoh aku bkn ngn org belah sini..

that's y.ms aku dpt surat posting aku,aku gelak,sbb depa antaq mai belah cni,aku redha ja la,tp..mmg agak byk masalah la,maybe sbb sikap aku sama kot..hahahahaha...xtaula..cz aku byk wt hal aku sendri ja...p reja balik reja tdoq,bgn pg p reja balik..so,mmg interaksi aku ngn dunia luar agak limited,aku berkwn n bersembang2 pn,ngn colleagues aku je la..depa ni pn bantai ckp besa je ngn aku,n aku pn xdk la nk bantai ckp utara,lek2 je laaa....depa ni pn ckp kt aku,aku kna blajaq ckp sini,nk mudahkan aku je..huh!!!!see...cmni la br btui..mmg penulisan aku pn byk gna dialek aku sendri,cz aku rs senang n as a mean 4 me,2 maintain my dialek...wakakaka...yala,dh aku dk sini mmg aku x gnakan 100% la ckp utara..ahahaha..melainkan klu aku kol umah or sembang ngn rerakan aku ja...hahahaha...k ah...
next posting will be available later...
see yaa...
adios!!!!

6 comments:

Ana said...

hehhee.. aduhai panjangnye pali nie tulis.. penat ana nk bace..
betul tue.. sukehati kita la kan nk guna bahasa negeri kita ke nk cmpur ke.. ape ke.. ape yg jd isu pun taktahu la...hehehe sabau jela duk sane tue ye..

Faris Faizal said...

...hahaha. lawak la hang ni, punya banyak bebel, tak penah ku lihat xpresi dirimu sebegini. Rilek ar, aku balun ja cakap hang-aku kat sini, aku pun kena panggil org luaq n segala apa ang tulih aku dah lali dah, last2 aku rasa kat skolah aku suma bantai ckp utara except for my fanatika idiotika al-mudir...ok ja. no hal. yg penting, lu jadi ikan kat laut beb, ikan kerapu ka kurau ka ikan pari ka ikan yu ka, lu idup dlm aiq yg masin seumur idup ang, tapi lu punya isi tetap manis n masyuk beb...chow. Oit, lawat la blog jiwang aku.

pali said...

xpa ana...lg byk ana bc..lg bgus...hahahaha..at least ada gk org nk baca..
wakakaka...xpa..sj ja tulih cmtu..
bkn nk kecam2 sapa pn kn?ana?
gimme a high 5!!!yeargh!!!

pali said...

oit..pak ngah..aku dh mlawat blog hg...
aku nk tggal komen awt cm susah ar?
aku nk gk ngata2 hg kt page hg...wakakakaka...
cet,ni br ckit hg tgk aku lagu ni...kira aku tulih ni pn...dh reda sgt2 dh..klu aku tulih time aku still hot n spicy...dun know laa...

Ana said...

hehehee.. layan jela..

Faris Faizal said...

sib baik aku baca sebagai abg besar hang, kalau sbgai guru besaq hang, huh, kelas pemulihan la wa cakap lu dodol. hahaha. err, susah nak komen kat blog aku? ada nampak sealing jutsu hokage tak? cuba try unseal menda tu dulu. kah kah kah