Sunday, December 25, 2011

Tribute to Noria Idris aka Mek Noi

tahun 2009, 15 Januari, gua mula-mula menjejak kaki dalam opis Hospital Raja Perempuan Zainab II, Kota Bharu,hari Khamis, gua pakai baju batik yang abang gua pakai masa dia jadi comittee ta'aruf.gua mana ada duit nak beli batik mahal-mahal. gua masuk situ, gua jadi toya, bos gua bagi bilik kat gua, share ngan 3 orang pegawai, 2 pompuan, 1 laki. port gua ujung sekali kat dinding. sebelah gua mr lee meng tat, then cik azura, last sekali kat ujung tepi dinding sana ada sorang lagi nama noria idris.gua tak chare sangat masa tu ngan makhluk-makhluk dalam aquarium tuh. tapi jap ja gua tak chare,gua kan peramah.jap ja gua start mengacau makhluk-makhluk dalam tu, dengan cover muka jinak gua.apa adahal?

gua ingat lagi, masa tu gua panggil kak noria ngan kak zura (puh leeeeessss!!!!), tapi noria dia gelak dia kata jangan panggil kak, dia mudo lagi walaupun hakikatnya dia tua 2 tahun dari gua. Fak!gua kan menghormati orang! last-last gua panggil noria ngan zura ja walaupun hakikatnya depa tua lagi dari gua..

dulu gua makan nasik kat stadium sorang-sorang, tapi, natang noria ni la yang ajak gua kuaq makan sekali ngan dia ngan zura ngan sepul, kadang-kadang naik kelisa buruk dia yang tak laju tu, kadang-kadang naik reta persona zura yang power sikit tu. tiap-tiap ari konpem pi makan kat kak wok belakang KBMC. kadang-kadang pi bantai nasik sup kat tepi sungai. buleh kata tiap-tiap ari la gua pi melainkan kalau gua posa sunat.

dulu reja ari ahad kat sini rehat lama cam ganti hari jumaat, tapi tak dak orang pun bagitau kat gua rehat lama, si nate noria ni la yang nagitau gua, kalau dak memang gua rehat sejam ja masa tu. jadah lee tak penah sound kat gua.

masa dok bilik akuarium tu, tak dak radio, tapi selalunya noria ngan zura la yang pasang winamp, tiap 2 miit sekali mesti gua akan dengaq lagu Love Story-Taylor Swift, sampai gua hafal la lirik dia, start situ gua rasa jiwa metal gua dah kurang. chaitt!!!

walaupun dulu gua incharge training unit, tapi, gua banyak refer ngan noria ngan zura pasal documentation walaupun zura ni akauntan, noria buat pembangunan.sebab tiap-tiap ari gua dok ngadap depa 2 orang ni, gua naik tocang, gua makin kasaq, cover up junak gua adalah tak sesuai, lagipun memang senang nak masuk pala otak depa 2 orang ni walaupun gua cakap kasaq.

ni la satu-satunya gambaq yang dan amik kat bilik akuarium sebelum akuarium dipecahkan.



muka gua sangat jinak.

masa dok bilik akuarium ni, banyak gak aktiviti gua tak penah wat gua buat, sebagai contoh paling fakap, gua pi main bowring..eh..bowling..ni pun gua join sebab kena paksa ngan noria. dia kata kalau gua tak join dia akan jadi nombor last, at least kalau gua join, dia jadi no 2 last!memang brengset!tapi nak wat camna memang gua stended longkang pun main bowling nih, gua tak power cam tomoko pun.

seingat-ingat gua, cuma ada sekali ja aktiviti ngan budak-budak opis ni gua buat,aktiviti luaq, seingat gua..yakni, melancong ke Lata Tembakah..gua join sebab gua memang tak dak buat apa, lagipun budak-budak opis gua pun ada.mas ni la gua mula-mula makan nasik tumpang. tak tau padia nasik tumpang?google..gua tak dak masa nak explain. gua kan bajet busy..gua try masa on the way pi lata Tembakah....



gua selalu cakap dia tak pregnant, gua cakap dia gemuk, setiap kali gua panggil dia gemuk dia akan jumpa sepul tanya betul ka dia gemuk?hahahaha..lu tak gemuk la mek noi..berapa kali gua nak kasik tau?tapi kalau gua cakap lu tak gemuk lu kata gua tipu...so..sampai bila-bila memang gua panggil lu gemuk!hahahaha..nate gemuk!

gua dah tak mampu...dah...

cuma gua teringat satu dialog yang dia and gua tuturkan dalam 2 minggu lepas..pasal dia nak isi borang cuti bersalin..

dia panggil gua menat..shortform dari menatang..*cilake*

'menat..kawe sero nok amik cuti 3 buley la bersalin kali nih..'

'amik laa...demo apply jah..pah,sapa meja kawe...kawe suggest 2 buley jah..demo mana buleh cuti lamo bengong!'

'budus!!eh..buleh dop kawe nok amik 3 buley nih?'

'amiklaa..supo kawe oyak takdi aaa...kalu kawe tengok demo fit, 20 ari jah kawe bui...kawe tak caro doh demo nok ko toksey..kawe tegas..ok?!!!'

'huh..kalu gitu gak..baik kawe amik 3 bulan..tapi..kalu kawe nok cuti lebih dari 3 buley gano?'buleh key amik cuti menjaga anak?'

'buleh jah..pah, nati demo abih cuti jaga anak...kawe dah jadi KPP...konpem kawe suh demo gi beli air ko kawe..nok toksey?'

'eh..eh..toksey ah..demo junior kawe..sapa bilo-bilo demo tetap jadi junior kawe ok?!!eh menat..kalu kawe toksey mari doh nok cuti makey gaji buta buleh dop?'

'napa nok?*penampaq mau??*!!!'balas gua.

'huh!bekeng!!!'

tapi sungguh mek noi...memang lu cuti sampai bila-bila...memang gua takkan jumpa dah lu mek noi..pagi tadi gua bangun tdo tengok missed call ngan sms bersepah dari sepul, adik lu, ngan zaza..semua bagitau pasal lu dah tak dak kat dunia ni.gua kadang-kadang rasa cam bermimpi pun ada gak, betul ka lu dah takdak?patutla gua cam berat ati nak beli hadiah nak sambut baby lu..sebab lu dah pegi mek noi.

25.12.2011..

lu pergi tinggalkan kami semua kat sini.

untuk selama-lamanya..

gua ingat lagi..sms lu belagak ngan gua...

'menat..sedapnya milo beng an-nissa'...'

gua tau lu memang minat sangat milo beng kat situ, gua sendiri tak pernah rasa sedap setaro mana milo beng tuh...situ la tempat lu excited nak bersalin. tapi..situ la tempat lu bleeding..dari situ la baru depa antaq lu datang spital tempat lu reja mek noi..lu dok icu mek noi..lu tau dak Mr. Nik yang lu dok suka usha dulu datang pantau condition lu?hahahaha..lu tak tau mek noi...

ok la...gua nak pegi tengok lu for the last time...gua nak attend lu punya funeral mek noi..

lu kawan gua, dah macam kakak gua dah..walaupun kadang-kadang lu suka sangat ikut bahasa gua yang tak senonoh..bengong lu mek noi!!!

tq mek noi..for everything..

Semoga ditempatkan roh lu di kalangan orang yang beriman..

dalam kenangan


Noria bt Idris aka Anoi aka Ron aka Babe aka Mek Noi nate uduh nate gemuk



1 September 1982 - 25 Disember 2011

7 comments:

Atiqah MoHez said...

comey orang nye..semoga rohnya dicucuri Rahmat-Nya..amin..

Anonymous said...

Pali..kawe rindu sgt ko noria..kawe rindu saat kawe kijo nga dio, demo, sepul n sazlee...part plg best lunch hour..sbb gilir2 gi nasi.kak wok, nasi sup, ayam kampung...kadang2 mcD deh..seriously pemergian die merupakan kehilangan besar dlm idup kawe..dpt kucup pipi arwah td kawe puas hati doh..zUeRa

pali said...

@atiqah : InsyaAllah..moga dicucuri rahmat..bukan setakat tuan comey..perangai pun memang comey..

zaza : i know i can..but..you know me..kn?

zura : kawe pun..sero pelik gi bilik yo takdi..sekalo yo tak dop di bilik yo gi meeting..tapi..kawe g takdi..walaupun bilik yo buko lampu..tapi..x tahu nak oyak gapo..i know..she isn't there anymore..

Anonymous said...

Kalu kawe still kijo sano confirm kawe emo lg hr ni..kawe tokkey bulih fokus kijo sbb mesti asyik raso nk nangis..now pun nk share apa2 story psl arwah.kawe akan cpt tersentuh..air mata ni kering dh sbb duk bygkan kesakitan dio keno lalui ms nk bersalin..tp life must goes on..kita sama2 sedekahkn yasin &alfatihah kpd arwah...die tetap ada di dlm hati kita forever n ever....

Anonymous said...

saya tiada kaitan dengan arwah, tak kenal arwah masa hidupnya, tapi saya rasa sangat nak google nama arwah, tak tahu lah kenapa, tiba2 key board terus type "noria idris" tanpa menyedari ..ini bukan typo!!!

rupanya tuhan nak tunjukkan sesuatu pada saya, tunjukkan saya agungnya pengorbanan ibu, saya memang banyak salah pada mak saya


saya nak balik kampung waktu terdekat ni sebab dah lama sangat saya tak balik ... 2 ke 3 tahun raya saya tak balik .... sebab kecik hati jer punya cerita ...

terima kasih blogger

mamamia

Anonymous said...

salam...al Fatihah utk arwah noria.thanks utk perkongsian anda.dia memang kawan yg baik.dah 16 tahun tak bersua dan mendapat khabar berita tak sangka khabar ini yg diterima.tp Allah lebih sayangkan dia.

pali said...

zura: takpola zura, nak wk gano..yo dah gi dulu dah..cumo tak seko jadi gini..hok tu jah wat jadi ralat...memey xkey lupo la ko noria nih...demo saba deh...sepul amik cuti 2 ari..kawe sedih2 pun..mari kijo gak..g bilik dio...haish...

mamamia:u r most welcome..it's not too late..it's never too late..balik la eh...

anon 3:26: w'slam, memang Allah lebih sayangkan dia..aku br kenal dia cuma 3 tahun...baru lagi..tapi memang mudah baso la arwah ni..