Monday, December 26, 2011

Noria Idris dalam kenangan..

Jumaat malam sabtu, dalam pukul 9, gua ngan wan firdaus berjalanpi cari wad tempat noria lepak. macam-macam yang gua dengaq dah. walaupun gua reja spital KB, tapi tak maksud gua tau semua bilik sini, gua taktau apanama icu noria lepak, tapi gua tau tempat tu.

bila gua masuk, gua nampak hashim adik dia ada kat situ, dia kata gi la tengok...

gua melangkah masuk ja..

gua dan namapak bibir pucat ja gua keluaq terus.

dalam kepala gua..

tu bukan mek noi aku kenai...

yaa..dia memang gemuk..memang gua selalu panggil dia gemuk..tapi jasad atas katil yang bengkak muka tu..bukan kawan baik gua..gua dah tak mampu nak tengok lagi dah..gua usha dari luaq ja..

gua capai Yaasin..gua baca..tapi..dalam kepala gua seperti ada roll filem yang dimainkan bermula 2009 sampai la ari last gua tengok dia..yakni ari selasa...

then gua pi jumpa husband dia..Akram..

dia story kat gua apa yang jadi..

dari stat baby dia kena vacuum..kalau mengikut deskripsi kaler yang laki dia story, baby tu dah macam kaum Na'vi dah..sampai mek noi asyik tanya..why baby dia tak nangis..berkali-kali sebelum dia pengsan........

itu perkataan terakhir yang laki dia dengaq...

bila bawak mai kecemasan ja, jantung dia dah berenti dah..

bila gua dengaq part jantung berenti..gua dah rasa mek noi memang tak lama..

tambah pulak bila operation dia depa kena buang rahim...potong usus 2 kaki..lepas tu pulak buah pinggang ada masalah..bertimpa-timpa dugaan mai..semetal-metal gua pun..bila kawan baik gua jadi lagu ni..metal gua letak tepi dulu...

gua duduk atas kerusi..gua cakap kat wan firdaus..

dulu member study gua koma sebab accident...lani dia dah arwah...
dia masuk kritikal...then stabil sat ja..before roh berpisah ngan jasad selama-lamanya...Allah bagi dia merasa kehidupan yang paling akhir sekali..for the last time..

hari sabtu gua g lagi tengok mek noi...walaupun dia tak tengok gua...
pagi lagi gua pegi tengok, lepas asar gua gi tengok, lepas isya' gua gi lagi..malam tu, di beritakan, mek noi perlukan darah B lagi, gua ajak sepul derma, tapi orang kata tempat derma darah tak buka malam-malam, kena tunggu esok.

gua usha mek noi gua cakap,

gua nak balik dulu, nak rest, esok nak bagi lu pakai darah gua, sepul ngan zura pun janji dah nak bagi darah kat lu..

tapi..lu memang takkan dengaq cakap gua..

12.45 malam lu dah pergi dah..

gua ralat sebab tak sedaq malam lu berangkat..

gua ralat sebab tak dapat antaq lu naik van sampai badang..walaupun sepul, fadzil ngan hashim kol gua..

henset ngan gua berpisah masa tu...gua depan tv terlena..henset kat bilik atas.gua cas..subuh hari ahad baru gua sedar..

yang lu memang dah tinggalkan hidup kat dunia ni...

gua kat opis lani mek noi..pen pilot lu yang gua pinjam tu ada lagi atas meja gua walaupun gua cakap nak pinjam 5 minit..takpa la..gua simpan ja laa..

selalunya..time-time ni lu kol dah ext gua..

tapi lani..

no more..

'HI MENAT AM!!!' @hai menatang!!!

no more..

'haa..ni makan die!!'

7 comments:

si tenang said...

so, baby dia macam mana sekarang?
baby lemas masa lahir eh? nak tau juga apa yg jadi sebenarnye..
tak sangka betul..walaupun kenal arwah kat fb je..tp sedih juga dengar kisah ni..huhu!

pali said...

baby di dala wad lg...masih belum sedaq sepenuhnya lg..klu mengikut husband dia bgtau...baby tu lemas..tu yang jd biru tu...sianla,sedih tengok anak dia..

si tenang said...

ha'ah..
sedih..mak dah takde.. ;(
tu pasal kene berbuat baik pada anak yatim..kan? huhu~
harap baby tu kuat, boleh survive dan membesar dgn baik..

Anonymous said...

Kenapa ye dia di induce terlalu byk kali? Dia masuk wad sbb dah turun tanda bersalin ke? -member arwah noya

pali said...

member arwah noria : tu pun tak tau aku nak jawab pasaipa dia kena induce banyak kali, sebab masa dia masuk wad tu, dia belum ada tanda-tanda sakit nak beranak walaupun kalau kiraan ari tu dah sampai masa.dia sihat and ceria ja last day before dia amik cuti nak beranak.

kinah:pakat-pakat doa laa..insyaAllah baby dia selamat..lani baby dia dah ada respon dah..

si tenang said...

ingat nak baca entri dr. hanan pasal kes ni..tapi entri tu cam dah di delete ke ape ke x tau..
tak sempat bace..huhu

Anonymous said...

mmg sesuatu yg sgt menyayat hati. sayu j bace. i doakan baby sihat dan doakan semoga roh arwah tenang dan hapy disana.. Amin.. Alfatihah..