Wednesday, December 28, 2011

malas buh tajuk

seseorang yang kita kenal lama, rapat dan selalu merapu bersama, tidak akan melihat sesuatu yang negative itu as negative..

sebagai contoh mudah..

gua kenai rapat sangat ngan hizal..gua dengan senang hatinya memanggil..

'weh..beruk..apa plan rini?'

dan hizal dengan senang hati menjawab..

'tak dak plan lagi rini bewak aka biawak'

boleh dilihat perbincangan antara beruk dan bewak..

itu adalah perkataan yang negtatif yang sudah tiada maksud negatif lagi dari segi pembawaan maksud.

dan kerapkali kita mendengar perkataan 'babi' itu menjadi sesuatu yang biasa..

sebagai contoh..

'weh..babi mana amik pulak pensel tekan aku...?'

'ni haa..aku pinjam la sat babi woi..amboi..pensel ja pun...tumbuk satgi!!!?'

itu komunikasi antara 'babi'...

jadi sesuatu yang negatif itu akan hilang elemen negatif sekiranya pengucapan itu difahami oleh penutur walaupun pada pandangan dan pendengaran awam ianya adalah sesuatu yang offensive..

dan..sesuatu yang negatif itu juga akan menjadi sesuatu yang neutral apabila ianya diucapkan di kawasan penempatan yang mana penuturnya tak paham apa yang dituturkan oleh penutur offensive.

sebagai contoh..

lu dan rakan lu berada di wakaf che yeh..

rakan lu ralit dok usha awek-awek keluaq malam..

lu jadi rimas sebab lu dah bosan tengok..

jadi lu pun dengan tenangnya kelui jibauk tersebut..

'woi!!!POEN!!kata nak beli barang,ni sampai dah meleh ayaq mazi ni pa cerita?'

see..POEN tidak mendatangkan isu...kurang ajaq atau tidak senonoh..

cuba try panggil kawan lu orang camtu dalamaloq staq mall ka...pekan rabu kaa..shahab perdana ka...anda akan menarik minat mata-mata manusia..

tak caya..try la..gua tak tanggung papapun..

tetapi ayat-ayat sebegini tak mungkin boleh dituturkan ngan semua orang...hanya yang betul-betul rapat sahaja..

kalau antara adik beradik gua tak tau la..tak pernah lak gua jumpa adik beradik berkomunikasi sedemikain cara dalam keadaan yang munasabah..kalau adik beradik bergaduh baru buleh keluaq perkataan sebegini..

seperti gua yang biasa bermain permainan..

SAPA LAMBAT HABIS MAKAN NASIK DIA BERUK!

adalah menjadi perkara biasa memanggil si pengkalah itu beruk sehingga ada next round challenge..

dan permainan ini selalu gua mainkan ngan syah, hizal dan naili di kedai mak angkat adiputra masa kami menyewa kat batu caves tahun 2008 dulu..

si pengkalah akan dipanggil singkatan sahaja..yakni.. BERK..bukan lagi BERUK..tp BERK..cuma syah ja yang di panggil WHITE BERK@BERUK PUTIH..sebab kulit dia paling cerah dan menawan dan gebu..

dan permaianan ni gua bawak masa datang reja kat KB..selalunya dimainkan di nasik kak wok..kadang-kadang main kat resipi rahsia..kadang-kadang kat mekdi..tapi..seingat gua..zura memang tak mau main permainan ni..wahahahahahaha

tapi bagi noria and sepul..depa sama naik ja main panggil berk ni sama sendiri..cuma noria selalunya kalau dia tau dia lambat dia tarik diri..tapi kalau dia cepat..dia la yang memula mem'BERK' kan orang..

by the way..

lama dah gua tak dengaq perkataan berk ni..sejak-sejak kami tak keluaq makan ramai-ramai dah..tiba-tiba ja gua teringat ayat ni...kalau gua pi kl memang perkataan BERK ni akan sentiasa terucap antara aku hizal ngan syah..


haish..tulis menda camni pun still teringat gak ko demo anoi...


all the things that we'd done....

i used to call her by the name.. NATAM means menatang..

she used to call me..MENAT means menatang..

we used to call her.. nate kiwi...don't know why..but it suits her..hahahahaha

gua selalu memaki hamun mengunakan bahasa yang berlapik..sebagai contoh..wardavag lapik dari wut the F!

dia ikut juga gua sebut menda ni..sampaila laki dia marah dia..yaa..itu satu kesalahan morality di situ noria..



and..she wasn't good at teaching me kecek kelate..menipu banyak!!!tak pernahnya menda hat dia ajaq tu betul dari segi makna dan tatabahasa...

4 comments:

Anonymous said...

Bertuah hg dpt kenal rapat dgn dia.buat dia happy dan dia sempat buat hg happy. Story la byk2 kenangan arwah. She was a good person. Everybody loves her. Cuma persoalan yg masih ada dlm kepala ni, how did it happened? Dgr mcm2 cerita. Aku kenal dia ms DPA dan agak terkilan sbb lama tak kontek.

pali said...

tak lama mana aku dan kenai dia, dan la dekat-dekat 3tahun..memang ramai orang sayang dia pun..hat aku tau, dia bleeding masa beranak. dia abis teran dah baby tak keluaq gak, then depa vacuum, bila baby dia keluaq ja dah lemas dah, dah kaler biru. dengaq kata dah lemas 30 minit. bila orang pakat dengaq pasai cerita ni, semua pakat tanya 'dah baby tak leh keluaq pasaipa tak operate ja?' aku pun tak leh nak jawab..ni cerita hat aku dengaq dari husband dia, nak tau lg lanjut..hg try sembang ngan akram sendiri, baby dia lani alhamdulillah..ada respon dah..

si tenang said...

Alhamdulillah. semoga terus bagi perkembangan positif..
baru je tengok pic baby dia..comey! nampak cam muke arwah..

Anonymous said...

Ya btol.tu yg semua org tanya.awat tak operate ja.mungkin punca bleeding tu ubat induce yg terlalu byk sampai rahim tak boleh mengecut dan terlalu force bersalin normal.cewah pandai2 buat teori sendiri. Dgr kata baby songsang.ya ka?la ni takleh tanya akram lg.dia dlm proses pemulihan.takmau dia sedih2 sgt.baby pun still recovering.comey babynya.mcm ibu dia.