Sunday, October 24, 2010

pedih masih terasa.....

Pali ngn sukan permotoran ni,lama dah...dia reti bwk moto,seingat dia, awal form 1 dia pandai dh wheelie honda bulat pak dia tu. Dia jenis berani mencuba,yg penting adalah keyakinan yg tinggi dalam diri. Lagipun masa tu mmg jejaka sebaya dia dh stat bwk moto dh,br ada anjakan paradigma.tp,disebabkan pali ni anak yg soleh lg taat, dia x pnh bwk moto kt jlnraya,dia dk p pusing kt aloq kubu ja,nyaman hbq hg p aloq kubu,ada bau2 parit plus bau taik lembu. Nyaman bhai.

Dan..pali klu p wt aktiviti lagu ni,mn la dia reti wt sensorang,secara tepatnya mesti ada gu dia. Time ni aktiviti permotoran ni diadakan buleh kata pada setiap petang bersama Abdul Majid bin Kassim. Nama penuh bhai pali tulis. Lani majid dh jd pak orang dh.pali...?aaahhh...tggu la masa pali lak. Kembali ke sukan permotoran....

Tiap2 petang, xkira la bulan sya’ban ka..awal muharram ka...tgh safar ka...klu ada peluang n masa n moto honda bulat pak dia tu,mmg pali ngn majid berbesaq ati la tong-tong duit sorg 5 kupang p beli minyak kt shell,minyak murah bhai masa tu..minyak merah..isi sehengget ble sampai tanjung bidara.....jauh tu...

Depa bkn ada wtpapn..juz ronda2 pusing ulang alik jln aloq kubu tu..kadang2 sampai ke jalan banjar depa punya pusing. Syiok hbaq hg...usha awek disana-sini...tp..seperti yg dijangka..x pnh lekat sekoq pn marka...

Satu hari..di awl ramadhan....selepas sesi sharing n caring ngn majid, depa pn bercadangla nk p bazar ramadhan...nk kata awai...x la..org pekan sebut juz nice la klu nk p bazar time tu..awek pn sdg bersepah..pian maybe dah puas ronda bazar ngn zakiah time tu..rasa pali la..sbb klu pali p bzar ja..x pnh lak nampak pian dan jugak zakiah..depa spt berjanji pd waktu dan masa yg sama setiap ptg.besala..cinta agung hanya perlu seru ja..konpem menjelma..

’hg ada nk beli kuih ka nk p bazar ni jid?’tanya pali.

’xdk aih..kita p usha2 awek dh laa...’jwb majid,antara jejaka jambu made in SRK Bagan Serai.

’ceh..taik ar..ni hg nk bawak ka aku nk bawak?’tanya pali mengenai pemanduan pulang ke pangkal jalan.

’hg ar bawak...hg kn terer lap...’puji majid yg seray itu membonceng honda bulat pak pali.

’oooo...ok2...hg nk lyn lap noo?ok!!peluk aku cm bohsia cpt!!!’pali memberi arahan..lantas menekan gear belakang honda cup tersebut utk..gear satu....

PRENGGGGG!!!!!satu wheelie ditayangkan oleh 2 remaja yg masih jagung dlm sukan permotoran. Dari gear satu ke gear dua..ke gear 3...diturunkan balik ke gear dua tatkala mengambil selekoh...

SKRETTTTTT!!!!

Bunyi tongkat dan brek yg terkena pada jalan tar yg mengundang gelak tawa 2 remaja yg masih belum mimpi basah.....

Selekoh dpn umah haji sawai adalah antara yg best..sbbnya ianya berliku dan buleh mengundang jerkahan dn kemarahan haji sawai pabila ada bdk2 bwk moto cm pelesit depan umah dia. Satu kali kona kanan..satu kali kona kiri..satu kali lg kona kanan...lengkap trek tersebut. Mmg feveretla trek tu dulu..tambah2 time haji sawai xdk..lg la syiok..

Pali yg punyai pengalaman x lebih sebulan main lap ni..melepasi kona 1st...berapi jln tar...zass...selekoh kedua dilepasi..

Diturunkan gear...sampai gear satu bagi memecut dpn umah hj sawai menuju selekoh hat last...tp...beliau lalai dan ilang fokus sbb risaukan haji sawai yg xdak..sebelum sampai ke selkoh..biasala..trun gear la sikit bhai...tp..pali pulak telah meng’free’kan gear moto tersebut yg telah melajak masuk ke dalam selekoh...dipulasnya throttle..mengaumla enjin honda bulat tersebut...

Pali pulak dgn tangkas dan yakin bijaknya...terus masuk gear satu....

Cuba alami situasi tersebut...dalam keadaan kona baring...

Natijahnya.....

Moto bantai busut anai2...

Majid makan lalang...lidah siap berdarah kena hiris ngn lalang...hahahahahaha...

Pali..lek..sempoi..kata watak utama...mn buleh kantoi..

dia terbang ja...dan belakang dia tibai batang bemban..emm..serumpun batang bemban...

pedih sampai lani buleh rs lagi...

1 comment:

pali said...

sy bwk moto slow ja..err..siries..slow giler..xlebih 60km/h..