Thursday, January 26, 2012

Orang Bunian

dulu masa kecik-kecik..time nak mengenal flora dan fauna, acapkali orang-orang tua pesan jangan dok main time rembang ngan senja..sebab time tu setan dok melewaq..
apadia?tak paham time rembang tu padia?
ooo..rembang tu time tengahari terpacak, time-time zohoq..ha..tu la time rembang..nak sebutnya.. huruf E dalam rembang tu bunyi dia cm E dalam perkataan rempuh..haaa...eh..pajadah gua nak explain pasai perkataan pulak ni..

by the way..

orang-orang tua pesan jangan dok merayau main dalam hutan time-time tu, takut kena sorok hantu, takut kena sampuk,takut ada menda ikut balik rumah ...semuanya berinspirasikan ketakutan..tapi..ada satu ketakutan yang memang buat gua yang jinak ni takut,

yakni..

takut kena libas ngan getah paip oren...yang tu paling gua gerun..buleh shuffle gua kalau kena tu..

jadi,

bermacam-macam jenis hantu dikatakan ada merayau time-time camtu..dan hantu paling suka budak-budak..sebab tu budak-budak tak boleh merayau sesuka hati sangat..gua lak jenis jinak, baik, comel dan menghormati orang-orang tua mesti la gua dengaq pesanan pesanan tu..dengan tekun..emm.ok..gua tipu..

sebab gua dari kecik lagi gua selalu bermonolog..

pasaipa tak bagi keluaq time senja..?dah tu kalau nak pi masjid semayang maghrib..bukan time-time dekat nak senja?mana ada setan time tu kalau dah orang bang azan, setan mesti lari masuk jamban..hah..itu yang gua pikiaq tapi tak pernah lak gua cuba persoalkan depan mak gua sendiri..gila pa, baik jumpa hantu dari tanya soalan tu kat mak gua..

walaupun gua mempersoalkan semua tu, gua kan anak yang patuh, gua mana pernah ingkar..gua tanam ja dalam ati gua ni..yaaa..yaaa..gua tau pasaipa orang-orang tua momokkan dengan perkara-perkara camtu..semua tu atas dasar keselamatan..cuma bagi gua...caanya tidak kena kalau dapat budak jinak cam gua..tetap gak gua pi masjid semayang maghrib..apaadahal?

dan masa-masa kecik ni jugak, gua acapkali dengaq pasai orang dok hingaq pasai orang bunian..yaaa..kampung orang bunian, kawen ngan orang bunian dan diculik bunian..macam-macamla cerita gua dengaq..especially time gua dok main combat dulu..tapi sat..apa jadah time combat buleh ada kutu cerita pasai bunian?errr..abaikan...

ok..orang bunian..yang gua dengaq..sebab gua memang tak pernah jumpa pun..yang gua dengaq laa..

1. orang bunian ni semua cantik-cantik..comel-comel..
2. orang bunian ni ada kampung yang sangat tradisional walaupun dalam zaman UNIFI yang dah masuk Perak darul Ridzuan yang power.
3. orang bunian ni bukan semua orang buleh nampak, insan terpilih jaa...
4. orang bunian ni kalau nak pilih laki dikalangan manusia, depa pilih laki yang baik-baik..dan tak dak parut langsung kat badan..

ok..cam gua bagitau..tu yang orang-orang pernah cerita, sebab gua tak pernah lak bercakap dengan bunian hatta jin cam tamar jalis..kalau bercakap dengan bullian abdul abbas memang acapkali gua buat sebab dia kawan baik gua..

jadi kalau ada yang tak betul..jangan salahkan gua, lagipun gua tak berminat nak research lebih-lebih menda ni, sebab interest gua lebih kepada astrologi dan sejarah tamadun..tak perlu gua nak buat research pasai menda ni..

jadi, disebabkan gua idmaklumkan sedemikian, gua pernah bersembang ngan kawan gua pasai pompuan bunian hat pilih suami dikalangan manusia ni..sebab dia pun ada dengaq menda yang sama cam gua dengaq..

bila berdiskusi atas sesuatu yang tak pernah dibuat research..gua lontarkan satu statement..

'weh...kalau pompuan bunian suka laki hat tak dak parut..apa jadah ramai laki melayu Islam yang asyik dok kena culik..awat depa tak cari orang cina kaa..hindu kaa?'

'mana aku nak tau, aku bukan bunian..tapi pasaipa pulak takleh nak cari laki melayu, dah depa dok tanah melayu..cara idup pun cam kampung melayu?'balas kawan gua.

'dak..lagu ni..cuba hang pikaq..berapa ramai laki melayu islam hat tak sunat?kalau depa sunat, konpem ada parut punya, mana buleh takdak parut langsung..melainkan..depa tak sunat laa..'balas gua.

kawan gua sengap diam membisu..sebab dia pun tak leh nak jawab...

gua pun termanggu..sebab gua rasa stetmen nombot 4 tu buleh dipadam dari kamus pemahaman bunian gua. tak logik betoi..takkan bunian nak orang laki tak berkhatan?eeeuuuuww...itu tak kewl ok!!!

2 comments:

Che'gu Pezal said...

...mana fakta ang dapat semua tu, tambah2 hat no.4? Aku tak plak [enah tau yg tu...

pali said...

aaa..orang-orang yang lagi tua la cerita ngan aku..aku mana minat menda-menda mistik ni...konpem bukan aku reka hat tu....hahahahahaha