Sunday, February 7, 2010

zaman hitam putih......

mud:excited
kerja:cm besa laa
gaya:hensem amat!!!
kapasiti:0.000000
minda:home..home..home...
kul:17:32




<

umah aku yg dh semak xdk org dok...n parit kawasan larangan..dh byk berubah...

Awatla semenjak 2 menjak ni aku dk terpikiaq pasal zaman aku membesaq kt bgn serai ni?tp keadaan lani dh xmcm dlu,lain sgt2,maybe sbb rmai yg dh ada komitmen aka kwen kot..,,hahaha…
yaka?bapa keping dh kwn kg aku kwen or at least bertunang?emm..mls nk kira..aku nk kira hat bjg ..mksd aku yg btoi2 0 la..aku,pian..ijai,awi..err..tu ja kot..hahahahaha…gla ah ding dong..drpd 20 org lbih ni ja yg tggal yg masih meneruskan tradisi SAY NO TO MAT BUNGA!!hahahahahaha.(aku cba mnyedapkan ati aku ja sbenaqnya)
tp..kali ni bkn aku nk sembang pasal kwen ka apa ka..aku tringat idup aku ms kecik dlu..umh aku dk lani bkn umh aku membesaq dlu,umh dlu umah papan ja..kecik..blik ada 2 ja..
kecik2 dlu,idup aku cuma kot lerah halaman umh ja..nk p parit dpan pn x brani..sbb klu pak aku nmpk kami adik bradik main tepi parit..maka..bersedialah hero2 pak hamid…utk mndpt sebirat 2 birat kt kaki..sbb p main parit…hahahahahahahaha…dlu pak aku mmg cengei,aku n abg2 aku mmg ckup takut ngn pak aku,huhuhu..sbg cth..kmi sanggup kmpul duit sendri dr mtk kt pak aku klu nk bli papa…hahahahahaha..brg mainan lg la..jgn kau org cba bli dan kantoi..klu x..minumla air rebusan mainan tersebut dlm keadaan sedu sedan..hahaha..tp, aku ckup ska beli brg mainan dlu,kmpul duit skolah ja..aku beli robot n mainan combat..mmg kna kaver baik pnya la nk main menatang alah tu..konpem2 ms pak aku xdk kt umh,dia p reja..mmg time tu ja aku main..kecik2 pn aku dh kna blajaq survive mnda lagu ni smbil berfikiran kreatif n mmbuat plan sbelum execute any mission…hahahaha..lwk2..cm pnyeludup lak aku dlu..hahahaha…bknla pak aku xpnh bg brg mainan..cma dia xmewahkan kmi ngn menda tuh…tu yg aku kna cr inisiatif sendri tuh..mn lrt weh…main ngn bdk2 kg hat besar2 sikit..dh la rmai pmpuan..glr x kna ngn jiwa aku..abg aku ble la msuk..aku mn ble…aku ganas…hahahaha..letihla klu asek nk main msk2..main kwen2..glr x brkembang aku..asek2 aku kna kwen..glr hape?tu yg aku sllu jd ‘suami’ x bertggjwb ms kcik2 dlu..baik aku main ngn brg mainan aku kt umh..lg bgus utk imaginasi aku..hahahahaha…
tp..Yg syoknya ms zman tuh bla cuti skolala..sbb mat kopi n his cousins blik..bersepah2 aktiviti aku ngn depa ni sbb depa rmai laki…hahahahaha…say no to kwen2…hahahahahah…suma kna main permainan lain…msk2 n pndok2 diharamkan smpai abes musim…hahahahahahaha…mcm2 ble main time nih..tuju kasut,tuju tin,combat(plurunya adalah batu kelikir)toi aka galah panjang..ish..byk sgt la nk mention…tp ni time aku xreti kuaq dr kwsn umh n halaman umh lg…lbih pd prmainan cmni la..idup aku pn sgtla simple..bgn pg,p kdai or pasaq,blik mkn…..aktiviti slepas tu x pyh crita la..zhoq br nmpk umh…blk mkn ns la weh…hero pn lapaq gk..hahhhaha…lpas tu..sma ja cm aktiviti pg td..hahahahaha…smpai sbelum kul 7 kna siap mdi dh n dk kt umh utk sesi menangis bersama2 abg tersyg..aka mengaji quran..hahahahahahahahaha…hero la sgt…time mengaji tersedu sedan..tv kul 7 jgn hrpla nk tgk..dh la tv umh aku time tu ada 2 cenel ja…tv1 n tv2..itam putih lak tu..hahahahaha..jd..bykla ctr2 kartun ka apa ka kt tv3 yg aku xtgk..klu aku tau ctr tu pn sbb aku p tgk kt umh jiran or kwn aku…hahahahaha…sbb tu smpai lani klu aku xdk tv pn xpa..mybe sbb aku dh terbiasa kot dr kecik lg….abeh sesi riau tu br la ble tgk tv..tp aku rs aku mmg krg la tgk tv.sbb aku x ingt ctr apa aku tgk mlm2 dlu haa??aku pn x ingt..yg aku ingt…aku ngn abg2 aku main lg kt ats umh tu…main..err…byknya..tp yg pastinya main lwn2 la kot..hahahaha…hero la katakan….adik pmpuan aku kecik lg…mn ble aku buli2 lg time tu…konpem2 mak aku mtk tlg jg dia..see..aku jg adik aku tuh…emm..ok..aku tipu..hahahahahahaha…..aku x ingt apa aku wt kt adik pmpuan aku dlu..em…haaa..wt susu la kot…nth..xpnting pn dia dlm idup aku tme tu..bkn best pn jd dia…ank pmpuan 1st dlm family aku…ceh..aku jd yg no 3 dr 8 org adek badek..lg la sgt kool..hahaha..nthla..aku krg la memori adik pmpuan aku ni…mybe sbb dia rmai org dk tumpu kot…n aku pn lgkah dh mkin pjg..hahahahaha..mn la aku nk ada sgt kngn pasal adik aku nih…hahahahaha..ngn abg2 aku byk la..kna mkn tnah sbb abg aku ble p main msk2 kt tgga yg mak aku br basuh…aku time tu cma penonong aka pngikut stia.so,sx ngn aku kna mkn…makaseh mak..berkat tuh…jahanam pnya abg…kcik2 lg dh dajal aku..


ni la tangga tmpat aku melepak ngn adik beradik aku dlu...it was abandoned 4 4 years

Aku dlu ska dk rabat pokok jambu ayaq dpn umh tu…aku mmg ska lpak ats pokok tuh tmbah2 klu kna musim buah…hahahaha…ble smpai ke pucuk aku rabat,yala bdn kecik lg…x smpai 40 kilo pn time tuh..kiut baik n berwajah suci glr…hahahahaha…
Klu kna ari ujn..sllunya mmg dk umh la…klu p main ujn tnpa kelulusan Ketua Jabatan…tu sma ja cm menempah virus2 sedu sedan..hahahaha…tp..klu time ujan.mak aku sllu bsuh tgga umh,so,kmi pn amik pluangla konon2 tlg bsuh,padahal nk mdi ujn sbnaqnya..hahaha…basuh ttap basuh…pas abeh berus mdi la ujn..hahahahaha..adui..aku rs nk riau la time tulih mnda ni…hahahaha..tringat p mdi kt pancuq tepi umh sbb situ ayq ujn laju..dk berebut ngn abg2 n adik aku..hahahaha…tp yg konpem..kmi x mdi bogel w’pn kami kecik2 lg time tuh…emm..kecik x kecikla..abg aku dh skola rendah dh..hahahaha…tp…klu mak aku x basuh tgga..kmi jd mati kutu sbb xdk aktiviti main ujn..so..sbg lgkah meningkatkan otak yg tepu..aku ngn abg2 aku akn lpak kt tgga tgk kt jln raya…n stiap org akn amik satu huruf yg ada tulih kt tepi lori2 n trelar shj..smada A,B,C or D..hahahahaha…sapa yg kira ckup seratus dlu,dia mng..hahahahahaha..kmi akn lpak kt tgga tuh dk tgk ujn..klu ujn mkin lbat…tempias..maka kmi pn akan berambus dlm umh..sbb mak ku akn hingaq klu kmi sj2 bg bsh bj time ujn..penat dia nk basuh…dh la umh xdk mesin bsuh..penat ooo…aku tau ar…mak aku sllu mtk aku tlg dia….abg2 aku pn sama gk..tp klu abg2 aku p skola..aku la yg sllu mnjadi subjek utama utk sidai kain la…kdg2 ja aku kna bilas…hihihihiihihi…
Nti blik kg aku nk p amik gmbaq umh aku dlu la…w’pn umh tu dh semak sbb xdk org dk..tp..tiap kali aku llu…aku owez nmpak dri aku kt situ..bkn sat aku dk situ…dr aku lahir smpai aku umuq 23 beb…lma tu…situ la aku dk gelak,dk riau,dk terketaq2,blajaq jd berani,dk wt jht,dk buas..situla tmpat aku dpt byk parut kekal kt bdn aku…aku bkn ank yg baik ms aku membesaq dlu,aku buas..nmpk cm xksah pn ngn adik badik aku,tp…seingt aku,aku x pnh bgaduh n rimbuk org kt skolah dlu sbb aku xpuas ati..tp..smuanya sbb aku dgq depa ngata abg aku n buli adik aku yg sdkit lembab tu…nthla..maybe ada beberapa kes yg trjd dlm idup aku br2 ni kot yg wt aku pkiaq sgt zaman aku ms kecik nih..xpa la..yg pting lani…trus maju pantang mundur..never say NO!!aku bangga jd ank mak n pak aku n dbesaqkan kt bgn serai…

pokok jambu yg dh merajuk xmau berbuah

‘raya cina ini mau mkn msk lemak ketam la…hihihi…tba2 aku tringin..’

gambaq nti aku kapcur ngn dslr aku n aku akn tempek sini...huahuahuahuahuahuahua....

1 comment:

pali said...

bdk2 tu gna kamera hset je..hahahahaha