Wednesday, April 18, 2012

adik gua satu u ngan adam adli..sebab tu gua rasa malas nak pi konvo dia..hahahahahah

gua pun pernah jadi student hat pinjam ptptpu untuk gua survive masa study dulu..

sebab parents gua mana mampu nk bagi duit kat gua bayaq yuran tiap-tip sem..sebab tu gua terpaksa pinjam ptptu ni..

jadi..tiap-tiap sem bila masuk ptptpu, selepas ditolak yuran, adala sikit balance untuk gua guna duit tu nak survive sepanjang sem, ngan duit tu la gua beli rokok, gua makan, buh minyak moto, beli topup dan sebagainya. peh..ayat cam karangan autobiografi sekolah rendah.

dan pernah jugak gua belasah duit ptptpu gua beli moto RXZ 2 biji..yaa..2 biji..paham?sebab gua dah tak dak punca lain dah gua nak dapat duit nak survive..kadang-kadang ja, kot ada event ka apa ka hat kawan gua ajak, buleh la pi wat part time.buleh la tambah serat dua dalam poket.

duit ptptpu gua tak pernah beli buku teks belajaq, lancau apa beli buku teks kalau gua baca 5 helai ja..baik gua fotostat..duit tu buleh wat makan ka beli rokok ka...

masa gua study, banyak menda gua teringin nak beli..

orang ada henset polyphonic pun gua teringin, tapi gua henyak ja 3315 gua hat ada game space impact tu..abes gak gua study..

orang ada beli pc, gua henyak pc kawan-kawan gua ja..cam pc gua..sebab tu ja gua mampu..

orang ada beli model-model action figure yang menseronokkan minat gua, gua..err...ada gambaq model spender kat kotak spender hat gua beli kat giant..

orang pi tengok wayang ngan awek or skandal, gua pi pasar malam BMI share duit ngan sarel beli cd pirate, tak pun harap ada kutu download muvie...gua mana pernah masuk wyang sepanjang gua study..emm..ok..masa final sem final year ada laa...hikhikhik...

orang makan mekdi, kay hep si, gua makan kat cafe bilal, dengan RM2 pun gua buleh makan nasi lauk sup kaki ayam, apa adahal?

orang beli baju sehelai serat 2 rat..gua beli baju 3 helai seluaq jeans selai, seluaq kodroi selai abis rm70.

orang beli kasut futsal main futsal, gua pakai kasut warrior...gua boleh skor gak guna kaki kiri..

tapi boleh ja gua survive sampai ujung sem, sampai gua grad..tak dak pulak gua terpikiaq nak suruh mansuh AUKU or PTPTPU..

cuma bila gua abeh belajaq, gua bengang ngan PTPTPU, sebab gua kena bayaq lebih dari apa yang gua guna...jilaka semua itu!

tapi nak buat lagumana, gua tetap kena bayaq gak, gua berpegang pada sesuatu yang realistik..bukan yang idealistik ataupun sesuatu yang bersifat temporary..

sebagai contoh..

ada budak-budak kulup punai tak luruh lagi pi berdemo *lagi* mansuh PTPTPU, vavi apa gua getus dalam ati..

mansuh caj pengurusan gua setuju, mansuh PTPTPU..itu vavi namanya..tak payah gua nak panjang cerita, dalam blog lain bersepah yang sokong or tolak idea ni dok berperang..

tak payah gua nak ulas panjang-panjang..

juz lu orang hat nak mansuh-mansuh ni..

dulu lu orang guna duit ptptpu tu buat apa selain makan ngan minum?ka memang lu guna nak bayaq yurang pengajian?

dulu lu orang ada tak guna duit ptptpu tu untuk belanja awek or boyafren lu orang time ngedate?ada tak?ngaji tak abeh..makan duit pinjam nak belanja orang kunun!


dan satu lagi..

apa babi dekat-dekat nak PRU ni nak berdemo bagai?tau dak AVENGED SEVENFOLD nak mai kl ujung bulan ni?babi apa nak berdemo..

semua ini perkara pundek!!!!!!

8 comments:

Si teNang said...

saya pinjam ptptpu sebab kejahilan dan ketakfahaman saya pasal hal2 pinjam-meminjam ni..sebab semua orang (majoriti) pinjam..saya pon pinjam laa..memang tak matang langsung..tak bleh pikir sepatah haram pon pasal masa depan..padahal umur dah nak dekat 20 dah time tu...haha..padan lah muke~

hurmm..cumanya pinjaman saya takde la sampai doploh ribu lebih..atau 60 ribu (cam kolej swasta)..dapat buat half pinjaman je..duit tu memang berapa hengget je yg tinggal lepas kena potong untuk bayar yuran tiap sem..

bila pikir2 smula..memang rasa tah pape sgt 'kesihatan akal' masa 1st year dlu..ya lah..member pon siap ada apply untuk tambah pinjaman (dia dapat pinjam half je)..padahal mak dia dentist, ada klinik sndri..bapak dia pulak pegawai audit..nampak tak mentaliti budak umur mencecah 20an? tertipu & terperangkap sendiri..hahahaha..

hamid's youngest daughter said...

hahaha..excellent !!! tajuk lain cerita lain !!! excited gila tgk tajuk..tapi bacan cita pasai ptptpu..
p/s : adam adli kachak..oke tu ja nk habaq

Si teNang said...

haha..
dia dah buat "p/s: adam adli kachak" tu..
tengok2 adam adli jadik adik ipaq hang pali..hehe~

Norba'adawiyah said...

puas aku cari nama kamal adli dalam post nih, haghram xjumpa..pe2 pon aku pelik bab pe ramai sanhgat yang rela di pervavikan..bersyukur la, kalo xde ptptu tuh mahu belajar xhabis..hapuskan bunga tuh harusla, xpayah la nak suh mansuh ptptu terus..aissyyhh!

Si teNang said...

kalau pendidikan percuma, adakah masih perlu ptptipu???
ade ramai orang malaysia yg sambung belajar buat master or phd kat luar negara..sebab ada sesetengah negara tu memang free je takde kene bayar yuran..

Anonymous said...

1.Free education refers to education that is funded through taxation rather than tuition fees.
2.Most Scandinavian countries offers free education coz they are low in corruption and high income tax
3. Due to No 2, our country would never ever be able to provide free education.

Jgn igt kalau tuka pimpinan ke xkn ada korupsi. Manusia kn tamak.

pali said...

apa yang aku nak tekankan kat sini, ptptpu tu bukan sahaja digunakan oleh student ni untuk tution fees, bayaq sewa kolej ka apa ka..tapi untuk idup, enjoy ujung minggu sepanjang sem guna ptptpu gak.ni apa yang aku lalui, kalau nak harap duit mak pak bagi, buleh idup, tapi lu orang budak-budak u ni ada ka duit nak pi merendek tengok wayang main judi kuda main snooker beli pad tiap-tiap bulan beli deodrant ketiak hatta pencuci vagina?yang wat part time and menjadi student excellent memang ada, tapi, mampuka semua nak wat lagu tu?nah!!my arse!!! so, tak payah nak mansuh-mansuh, buat penambahbaikan, kalau mansuh ptptpu, hat reja kat ptptpu tu nak bagi anak bini depa makan apa?waaa...bagus tol teladan mahasiswa lani?owh..lupa..negara berkebajikan mampu menyediakan makan minum untuk semua rakyat malaysia hatta yang homeless and menganggur.

BERKAH SEHAT said...

niceeee